En tredjedel av matsvinnet slängs i onödan
En undersökning som Naturvårdsverket låtit Svenska MiljöemissionsData (SMED) göra, visar att en miljon ton mat slängs varje år i Sverige, och det är hushållen som slänger mest. En tredjedel av hushållens matavfall slängs i onödan, såsom bröd, hela frukter och grönsaker.
Hushållen slänger 670 000 ton matavfall varje år. Det motsvarar cirka 72 kilo per person och år eller 0,8 kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Cirka 65 procent av hushållens matavfall består av oundvikligt avfall som kaffesump och skal, men resten är onödigt matavfall.Nordiska ministerrådet har undersökt hur mycket ätlig mat som storkök och restauranger slänger. Undersökningen visar att 18 kilo per invånare och år, drygt 170 000 ton årligen slängs, bara i Sverige.Rapporten är publicerad på Naturvårdsverkets hemsida.