Värktablett slopar aluminiumförpackningen
Som ett första steg mot en hållbar utveckling väljer GSK Consumer Healthcare att ta bort aluminiumet runt värktabletten Alvedon 500 mg, 20 stycken. Den nya förpackningen gör det betydligt enklare för konsumenten att källsortera och vara miljömedveten även då man väljer värktablett., menar GSK.
konkurrenter och att det påverkar fler länder och fler företag inom
läkemedelsbranschen att tänka mer miljömedvetet, säger Johanna Blom,
produktchef Alvedon, på GSK Consumer Healthcare Sverige AB.
Det
har tidigare varit krångligt för konsumenten att källsortera men den
nya förpackningen Alvedon 500 mg, 20 stycken sorteras som brännbart
avfall. Både blistret som tabletterna ligger i och den nya
pappersförpackningen är 100 procent återvinningsbar.
– Pappersförpackningen
tillverkas av oblekt papper och färgen i trycket innehåller
inga tungmetaller. Vid förbränningen av polypropylenplast bildas endast
koldioxid och vatten som restprodukter och inget annat, säger Johanna Blom.
GSK är
idag den enda värktablettsproducenten i Sverige med en 100 procent
återvinningsbar förpackning i polypropylenplast. Alvedon 500 mg 20
stycken är Sveriges mest sålda värktablett.
Miljödata
Genom
att slopa aluminiumet förhindrar GSK att 4060 kilo aluminium per år
läggs till Sveriges hushållsopor. Arean av detta motsvarar 10,5 stycken
fotbollsplaner/år ca 74 400 m².
Vid användning av
en blisterförpackning helt i polypropylenplast blir den potentiella
påverkan på den globala uppvärmningen 70 procent mindre än vid
användning av aluminium. Genom att välja nya Alvedon 500 mg bidrar
konsumenten till att minska den globala uppvärmningen.
Det
ekologiska fotavtrycket blir betydligt mindre vid användningen av
polypropenplast. Vid tillverkning av 1 kilo aluminiumblister går det åt
cirka 8,23 kg CO2e jämfört med cirka 2,07 kgCO2e vid tillverkning av
polypropylenplastblister. CO2e är en gemensam måttenhet för utsläpp av
växthusgaser (CO2e). Det anger mängd av en växthusgas uttryckt som
den mängd koldioxid som ger samma klimatpåverkan (Naturvårdsverket).