23948sdkhjf

Skåne livsmedelscentrum i Europa

Lund Universitet och Skånes Livsmedelsakademi har tecknat ett avtal för att tillsammans arbeta för att sätta Skåne på kartan som ett europeiskt ledande livsmedelscentrum. I Skåne är livsmedelsnäringen en dominerande sektor och här produceras ungefär hälften av den mat som äts i Sverige.
Här finns också hela kedjan representerade från en stark råvaruproduktion, ett stort antal producerande företag, stora som små, fram, och en stark handel. Dessutom är förpackningsindustrin och logistikföretagen, som är en viktig del av kedjan, väl representerade här. Med mer än 100 partners- och medlemsföretag och med ett brett internationellt samarbete har Skånes Livsmedelsakademi utvecklats till en naturlig arena för livsmedels-, måltids- och förpackningsnäringarna. Som Triple Helix-organisation får näringarna stöd att utveckla innovation och förändring tillsammans med handel, jordbrukets organisationer, universitet/högskolor och myndigheter. I regionen finns en lång tradition av samarbete från produktion fram till färdig konsumentprodukt. Ur denna mylla har också vuxit en stark livsmedelforskning med ett antal excellenser inom olika områden koncentrerade kring Lund Universitet. Lund Universitet och Skånes Livsmedelsakademi har idag tecknat ett avtal för att tillsammans arbeta för att sätta Skåne på kartan som ett europeiskt ledande livsmedelscentrum. – Skånes Livsmedelsakademi har med sin nätverksmodell byggt starka band med företagsvärlden. Kan vi tillsammans hitta och utveckla fler nya samarbeten mellan företag och universitets internationellt erkända forskning har vi alla möjligheter att sätta Skåne på kartan som ett livsmedelscentrum, säger Lunds Universitets rektor Per Eriksson. – 2011 engagerade vi 4.000 människor och hade nära samarbeten med 169 företag och ett stort antal organisationer. Samarbetsavtalet med Lunds Universitet och dess excellenser ger oss ökad kraft att utveckla ett av Europas vassaste livsmedelskluster, säger Lotta Törner, Vd för Skånes Livsmedelsakademi. Tillsammans ska Lunds Universitet och Livsmedelsakademin i ett nära samarbete stimulera livsmedelsforskning, innovation och entreprenörskap, stärka näringens ställning i Skåne, Sverige och internationellt samt finna intressanta forsknings- och utvecklingsprojekt samt finansiering för dessa. – Ett område som är högaktuellt är att gemensamt arbeta för att få en så kallad Food KIC med en nod i Skåne, säger Bengt Streijffert, Senior Adviser vid Lunds universitet. – Att ytterligare öka kontaktytorna mellan universitetet och företag är ett annat prioriterat område, där vi hoppas kunna öka båda utbytet och hastigheten, forsätter Lotta Törner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078