23948sdkhjf

Plast av protein skyddar maten

Forskare har tillverkat en biobaserad plast från vassle, som är en biprodukt vid osttillverkning. Plasten fungerar utmärkt i folier till matförpackningar. Det är forskare vid Fraunhofer Institut i tyska Freising som utvecklat den nya plasten och en metod som gör det lönsamt att tillverka materialet i industriell skala.Foto: Fraunhofer IVV
Det är proteinerna i vasslen som utnyttjas. För att de tunna proteinfilmerna ska bli hållbara ingår även andra biobaserade ämnen i receptet, exempelvis glycerin och sorbitol. Hela 90 procent av all mjölk som används till ost i Europa blir vassle, och att ta hand den är i dag en utmaning för osttillverkarna. Läs en längre artikel om detta forskningspojekt i Packmarknaden nr 3, utkommer 8 mars. Behöver du en prenumeration, Klicka Här!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063