23948sdkhjf

Låg risk för cancer via förpackningen

Livsmedelsverket har studerat hur farliga ämnen kan röra sig från förpackningar och köksredskap till mat. Under längre tid kan dessa i vissa fall vara cancerframkallande, visar studien.
– Det är så låga halter per dag så de ger inte upphov till akuta effekter utan kan leda till cancer eller genetiska skador först efter lång tid, säger Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket till TT.Av de omkring 10 000 ämnen som används i livsmedelsförpackningar är det enbart för de cirka tusen ämnen som används i plastförpackningar, som EU har en förteckning över vilka som är godkända. För papper och kartong finns ingen EU-lagstiftning, men många kartongtillverkare lutar sig på andra europeiska länders lagstiftning om tillåtna ämnen.Skadliga ämnen överförs lättare till feta livsmedel som smör, medan mjöl har svårare att ta dem till sig.– Livsmedel som är förpackade inom EU är generellt ganska bra. Vad man ska se upp med är framförallt köksredskap av sämre kvalitet, säger Kettil Svensson.Om de skadliga ämnena överförs från förpackning till mat beror på livsmedlets konsistens, hur länge maten förvaras i förpackningen och vilken temperatur livsmedlet har. Hur konsumenterna använder förpackningarna har även stor betydelse.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125