23948sdkhjf

Stort intresse för Multivacs nya HPP teknik

Som vi kunde berätta i vår Interpackrapport i senaste numret av Packmarknaden lanserar Multivac en ny teknik för högtrycksbehandling av livsmedel förpackade i MAP. Intresset för tekniken är stort och den första linjen håller nu på att sättas upp på Nya Zeeland.
Det är The Food Innovation Center i Auckland som installerar den första utrustningen för högtryckspastörisering med den nya patenterade processtekniken. Företrädare för Nya Zeelands delegation på Interpack 2011 i Düsseldorf var mycket imponerade av den innovativa processen, där man för första gången någonsin även kan behandla MAP-förpackningar.Syftet med The Food Innovation Center i Auckland är att stödja små och medelstora livsmedelsföretag i deras utveckling av nya produkter. I detta syfte utrustar just nu centret sju produktionsanläggningshallar, där alla typer av processteknologi för bearbetning av alla sektorer inom livsmedelsindustrin kan testas. Autoklaven från Multivac för högtryckspastörisering av förpackade livsmedel har en volym på 55 liter och kommer att utgöra nyckelfunktionen i Hall 4 - High Pressure Pasteurisation (HPP).Eftersom HPP-teknik och koncept för förpackningar går hand i hand, levererar Multivac också en mängd kompletterande förpackningsmaskiner till The Food Innovation Center.– På detta sätt, säger Dr Tobias Richter, som är ansvarig vid Multivac:s HPP-sektor, kan de förpackningar som skall tryckbehandlas med HPP optimeras för just den behandlingsprocessen.Vill föra ut idéer på marknadenFIC (Food Innovation Center) främjas av Nya Zeelands ministerium för ekonomisk utveckling. Den officiella invigningen sker i september 2011. FIC beskriver sina mål så här:– Många små och medelstora företag i Nya Zeeland har bra idéer och visioner, men saknar ekonomiska resurser att driva egna pilotanläggningar eller anställa egen personalen för utvecklingsarbete. Därför har Nya Zeeland länge haft en låg utvecklingsgrad av nya produkter inom livsmedelssegmentet. Produktforskning och utveckling gör att man på sikt kommer att kunna marknadsföra nyutvecklade produkter på lokal, nationell och internationell nivå.HPP-teknik på Interpack 2011Högtryckspastörisering är i uppåtgående över hela världen. Hållbarheten och säkerheten för livsmedel optimeras utan värmebehandling eller konserveringsmedel. Det ursprungliga näringsvärdet och smaken kan nästan helt behållas.Tillsammans med Uhde High Pressure Technologies har MULTIVAC utvecklat HPP-processen avsevärt: för första gången har behandling av MAP-förpackningar blivit möjlig utan att man förlorar kvalitet. Dels beroende på att man kan kontrollera tryckförändringarna i en autoklav och dels tack vare skräddarsydda MAP-förpackningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062