Stort intresse för seminarie om matsvinn
Om två veckor är det dags för det första seminariet i Skandinavien om det växande miljöproblemet matsvinn i våra hushåll och restauranger. Fokus riktas nu från både politiskt håll och näringsliv på att hitta nya sätt att minska mängden mat som slängs. – Intresset för de här frågorna är stort vilket märks på antalet anmälda besökare. Jag tror att vi kommer få en mycket intressant diskussion om vad som kan göras. Det är ett komplext problem med många inblandade, inte minst konsumenterna, säger Marcus Petersson, chefredaktör på Packmarknaden.
Frågan om matsvinn i konsumentledet har blivit en allt hetare politisk fråga. Studier visar att omfattningen av spillet är stor, så mycket som en tredjedel av all mat som köps konsumeras inte utan går i soporna. Det slängs matrester, men också mycket mat som aldrig kommer ur förpackningen. Anledningen till det kan vara många. Det kan vara förpackningen i sig som är svår att tömma, överkonsumtion till följd av låga priser på storpack eller ta tre betala för två-erbjudande. Korta bästa före datum som skrämmer konsumenten att kasta fullt tjänliga produkter, med mera.Hur kan handel, livsmedelsindustri och förpackningsindustri samarbeta för att minska matsvinnet? Och vad kan politiker, myndigheter och konsumentorganisationer göra för att öka medvetenheten hos konsumenter?Svar på dessa frågor hoppas kunna ges på seminariet Livsmedelsförpackningar den 8 juni i Lund. Seminariet arrangeras av tidningen Packmarknaden i samarbete med näringslivsklustret Packbridge och Skånes Livsmedelsakademi. För program och anmälan gå in på www.livsmedelsforpackningar.se