Seminarie i Lund om minskat matspill
– Viktigast ur miljösynpunkt är inte att minimera en förpackning utan att minska den totala miljöpåverkan. Med det målet har vi ofta mer att vinna på att minska mängden slängd mat. Ett annat tänkande kring förpackningsdesign kan bidra till detta. Det menar forskare vid Karlstads universitet.Utformningen av förpackningen påverkar uppkomsten av matspill, menar forskarna Fredrik Wikström och Helene Williams, vid Karlstad Universitet.
Ost är en av de matvaror man har studerat. Tillverkning av ett kilo ost kräver cirka tio kilo mjölk och korna behöver också bete och skötsel. Dessutom drar tillverkningen, lagringen och transporten av osten till konsumenterna mycket energi. Totalt sett är ost, räknat per kilo, ett extremt miljöbelastande livsmedel. – Jämförelsevis påverkar förpackningen miljön ganska lite. Därför finns mycket mer att vinna på minskat ostspill än att banta förpackningen ännu mer. Tvärtom, när det gäller ost kan det vara lönt ur miljösynpunkt att kosta på en rejäl förpackning om den bidrar till minskat spill, säger docent Fredrik Wikström vid Karstads universitet.Han jämför med ketchup, en annan av de matvaror som ingår i studien. Här är läget det motsatta, förpackningen är förvånansvärt miljöbelastande.– Den är gjord av tjock plast som kräver mycket energi att framställa. I det fallet handlar det mer om att minska flaskans miljöpåverkan än att minska matspillet.Fredrik Wikström och Helene Williams presenterar sina studier på seminariet ”Livsmedelsförpackningar” den 8 juni i Lund. Temat är matspill och vad som kan göras för att minska detta i alla led. Mer information om programmet på: www.livsmedelsforpackningar.se. En längre version av denna artikel publiceras i kommande utgåva av Packmarknaden.