Sverige kan följa norsk packmodell för kött
Norrmännen använder redan en förpackningsgas som ger ett mörkare, men mer hållbart kött. Det borde duga i Sverige också, menar Oddvin Sørheim, expert knuten till forskningsinstitutet Nofima. Scan är en av de första producenterna som öppnar dörren för en förändring av packningen av färskt kött.Rött kött signalerar färskhet, men det gäller att få konsumenterna att tänka om, menar forskarna.
Det är i en intervju i Svenska Dagbladet som Sørheim kommenterar de rön som forskare vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala kommit fram till. Dessa slår, som packnet.se tidigare berättat, fast att vakuumpackat kött har en bättre hållbarhet och blir mörare än MAP-förpackat kött.Den sistnämnda metoden ger ett rödare kött, som konsumenterna upplever som mer lockande. I Norge slopades dock denna teknik för sju år sedan, och detta accepterades av konsumenterna som fortsatt köpa kött som inte har en röd färg – men som överlag håller bättre kvalitet.En övergång till enbart vakuumförpackat kött ger hållbarare och mörare kött, eller ett skifte av livsmedelsgas. Det sistnämnda är en åtgärd som vidtagits i Norge, där en kombination av kvävgas och koldioxid används.Svenska Scan är en producent av kött och charkvaror som har arbetat med utvecklingen av köttförpackningar i flera år. Det har skett i samarbete med ett danskt köttforskningsinstitut. Erfarenheterna av kombinationen syre och koldioxid, som ger ett rött men mindre mört kött, har lett fram till att Scan lanserat vakuumförpackningar, så kallade mörpack.Torbjörn Lithell, kvalitets- och miljödirektör vid Scan, säger att man alls inte är främmande för att gå över till den metod som norrmännen har använt i sju år.- Ett byte av gasblandning skulle Scan kunna göra omedelbart, men det måste ske i samråd med våra kunder för att vi ska kunna hjälpas åt att upplysa konsumenterna, säger Lithell.