Sensorfolie avslöjar otjänlig mat
Det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer har utvecklat en sensorfilm för livsmedelsförpackningar. Sensorn indikerar med en färgförändring om kvaliteten på exempelvis förpackat kött eller fisk blir försämrad.
om livsmedel som förpackats synligt inuti en förpackning med en transparent
folie är otjänligt som föda eller ej. Detta gälelr oavsett om det handlar om
förpackning i vakuumn eller i modifierad atmosfär.Sensorn frånFraunhofer i München löser detta problem, hävdar
forkarna somutvecklat den. Folien som används placeras mellan det yttre
barriärskiktet och ett skikt som endast släpper igenom aminomolekyler. Halten
av dessa ökar när kött eller fisk börjar bli skämt och en förruttnelse
påbörjas. Sker detta ändras färgnyansen på sensorn.– I motsats till bäst före-datumet är informationen som
sensorfilmen ger inte baserad på uppskattningar utan på en faktisk kontroll av
själva livsmedlet. Samtidigt är systemet mycket billigt, förklarar Dr Anna Heizinger,
en av forskarna som utvecklat tekniken vid institutet.I ett fortsatt forskningsarbete är ambitionen att utveckla
den här tekniken så att instrument kopplade till sensorer kan användas för
direkta tester av livsmedel i såväl livsmedels- som förpackningsindustrin.