23948sdkhjf

Sensorfolie avslöjar otjänlig mat

Det tyska forskningsinstitutet Fraunhofer har utvecklat en sensorfilm för livsmedelsförpackningar. Sensorn indikerar med en färgförändring om kvaliteten på exempelvis förpackat kött eller fisk blir försämrad.
För det mänskliga ögat är det näst intill omöjligt att avgöra

om livsmedel som förpackats synligt inuti en förpackning med en transparent

folie är otjänligt som föda eller ej. Detta gälelr oavsett om det handlar om

förpackning i vakuumn eller i modifierad atmosfär.Sensorn frånFraunhofer i München löser detta problem, hävdar

forkarna somutvecklat den. Folien som används placeras mellan det yttre

barriärskiktet och ett skikt som endast släpper igenom aminomolekyler. Halten

av dessa ökar när kött eller fisk börjar bli skämt och en förruttnelse

påbörjas. Sker detta ändras färgnyansen på sensorn.– I motsats till bäst före-datumet är informationen som

sensorfilmen ger inte baserad på uppskattningar utan på en faktisk kontroll av

själva livsmedlet. Samtidigt är systemet mycket billigt, förklarar Dr Anna Heizinger,

en av forskarna som utvecklat tekniken vid institutet.I ett fortsatt forskningsarbete är ambitionen att utveckla

den här tekniken så att instrument kopplade till sensorer kan användas för

direkta tester av livsmedel i såväl livsmedels- som förpackningsindustrin.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079