23948sdkhjf

Studie varnar för ohälsosam returkartong

Återvunnen kartong som används till livsmedelsförpackningar, ofta med hänvisning till att det är miljövänligt, kan vara ohälsosam. Giftiga ämnen från trycksvärta kan spridas till maten, visar en ny studie och nu byter flera producenter av frukostflingor ut sin kartong, rapporterar BBC News.
TV-kanalen BBC har i veckan i ett nyhetsinslag presenterat sin kartläggning, och reaktionerna på undersökningar som gjorts om riskerna för migration av giftiga mineraloljor från tryckfärg till livsmedel. Den senaste studien har gjorts i Schweiz, i regi av den statliga myndigheten för livsmedelssäkerhet. Den visar att de här ämnena fanns i halter som var 10-100 gånger högre än gällande gränsvärden, i livsmedel som pasta, ris och spannmålsprodukter packade på emballage av återvunnen kartong.I studien slås fast att dessa halter inte är skadliga för personer som i övrigt äter en balanserad och varierad diet. Men resultatet är dock illavarslande, konstaterar man, och nu har flera större tillverkare av framför allt frukostflingor och liknande produkter reagerat.En av dem, brittiska Jordans, har stoppat allt användande av återvunnen kartong till sina förpackningar. Storproducenterna Kellogg´s och Weetabix har tagit initiativ för att minimera riskerna för att oönskade ämnen sprids till livsmedel.Det är inblandning av återvunnet tidningspapper i kartongmassan som kan orsaka denna migrering, i de fall då barriäregenskaperna i inre förpackningar som påsar eller folier inte är tillräckligt goda. Weetabix har valt att tills vidare endast använda återvunnen kartong som är garanterat fri från tidningspapper, och Kellogg´s söker även efter alternativ till kartongen.Lite mer än hälften av den förpackningskartong som används i Europa är returkartong, som i högre utsträckning används i skogfattiga länder i södra Europa. I Norden är kartong tillverkad av jungfrulig fiber betydligt vanligare. En studie som de schweiziska forskarna genomförde i Tyskland under 2010 visade att endast ett trettiotal av sammanlagt 119 kartongförpackade produkter som köpts in i tyska butiker var helt fria från de skadliga mineraloljorna.Gällande gränsvärde för de ktuella ämnena är 0,6 milligram per kilo livsmedel, och de halter som uppmätts kan vara hälsovådliga för personer som utsätts för dem under många år, uppger Dr Koni Grob, som lett den senaste studien, i intervjun med BBC.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094