Packbridge samverkar för minskat matavfall
Packbridge har gått med i en nationell samverkansgrupp för minskat matavfall, SaMMA, för att bidra till bättre helhetslösningar och ett minskat livsmedelssvinn.– Att så mycket livsmedel förstörs och kastas istället för att ätas är ett stort miljöproblem. Dels avfallsmässigt, dels därför att så mycket energi och andra resurser har förbrukats för att producera den mat som hamnar i soppåsen, säger Per-Stefan Gersbro, VD i Packbridge.
Miljöpåverkan från livsmedelskedjan är stor. Det är också livsmedelssvinnet. Nya studier i Sverige visar att vi slänger bort cirka 30 % av de livsmedel vi handlar hem. Analyser i andra länder visar på motsvarande siffror. – Utmaningen att minska matsvinnet är en uppgift som vi alla kan bidra till. Som konsumenter har vi ett stort eget ansvar för planering och hushållning i vårt kök. Som industri kan vi göra mycket för att underlätta för hushållen, genom anpassade förpackningsstorlekar för olika hushåll och behov, förpackningar som är lätta att tömma, förpackningar som går att återförsluta och inte minst förpackningar som ger ett bra skydd med rätt barriär för t ex syre, fukt och ljus, säger Per-Stefan Gersbro.I SaMMA ingår också bl a Avfall Sverige, IVL Svenska Miljöinstitutet, Konsumentföreningen Stockholm, Lantmännen, Livsmedelsverket, Lunds Universitet, Naturvårdsverket, SIWI, Svensk Dagligvaruhandel och Sveriges Lantbruksuniversitet.Matsvinnets miljöpåverkan och hur förpackningsindustrin kan bidra till att minska denna debatteras på seminariet ”Livsmedelsförpackningar” i Lund den 8 juni. Seminariet arrangeras av Packmarknaden i samarbete med Packbridge och Skånes Livsmedelsakademi.