23948sdkhjf

Ny miljökasse lanserad

Biokassen.se är ett initiativ av Billerud Tenova Bioplastics AB som syftar till att göra en miljöanpassad kasse tillgänglig för fler konsumenter. Biokassen.se innehåller en stor andel förnybar råvara och därmed mindre mängd olja, vilket minskar koldioxidutsläppen vid förbränning.
Kassen är biologiskt nedbrytbar enligt den europeiska standarden EN 13432, men eftersom plastkassar i Sverige i första hand förbränns eller energiutvinns är den viktigaste fördelen att den släpper ut mindre mängd koldioxid vid förbränning.– Biokassen.se består till cirka 30 procent av förnybar och icke-fossil råvara (PLA) som utvinns ur stärkelse från fodermajs, cirka 60-65 procent av plasten bio polyester som till skillnad från polyeten är nedbrytbar och komposterbar samt cirka 5-10 procent av naturliga fyllämnen i form av talk, säger Mats Elmwall, Marknadschef, Billerud Tenova Bioplastics AB.Europanormen EN 13432 reglerar bland
annat hur lång tid nedbrytningen får ta och kontrollerar att inga
tungmetaller fälls ut vid nedbrytningen. Det innebär att 90 procent av
plasten ska ha brutits ned till vatten, koldioxid och biomassa inom sex
månader.Falska miljökassarEn vanlig plastkasse består till största delen av polyetenplast som utvinns ur olja. Det finns en annan typ av plastkassar som helt består av oljebaserad polyeten med tillsats av metallsalter som efter en viss tid gör att plasten fragmenteras. Materialet kallas oxo-degradable eller OBD.– Dessa produkter marknadsförs idag som miljövänliga produkter i Sverige och säljs till konsumenter i ett stort antal butiker. Forskare och miljövänner är kritiska och det finns många källor som menar att de innebär ett stort miljöhot, säger Mats Elmwall.Tenovas produkter finns i en del av våra större butiker men det har varit svårt för mindre affärskedjor och enskilda butiker att erbjuda sina kunder en bra miljöanpassad bärkasse– Tack vare att vi tagit fram ett standardsortiment av bärkassar och en effektiv kanal till marknaden kan vi erbjuda ett miljöanpassat alternativ till mindre kedjor och enskilda handlare med rimliga priser även i ganska små kvantiteter. Det känns väldigt bra att kunna erbjuda ett alternativ som gör att vi på sikt kanske slipper se kassar av typen oxo-degradable på marknaden. säger Mats Elmwall.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078