23948sdkhjf

Ny testmetod ska minska svinnet

Billerud har utvecklat en ny testmetod för wellpapp som kan minska svinn på grund av förpackningar som inte håller hela vägen. Testmetoden kallas CT10 och utsätter wellpappen för påfrestningar under varierande temperatur och luftfuktighet på ett sätt som bättre motsvarar de påfrestningar förpackningarna utsätts för i verkigheten.
Det traditionella testet för papper till wellpapp, CCT, som tillämpas världen över, innebär att materialet trycks samman i en kompressionsutrustning. Materialspecifikationen beräknas enbart på den maxlast det klarar innan kollaps, utan att ta hänsyn till relevanta klimat och transporttider. Men nu har Billerud utvecklat en ny testmetod som man menar mäter sann pappersprestanda för wellpapp. – Vi ser att förpackningsrelaterade förluster kan minska avsevärt om man beaktar de verkliga kraven i leveranskedjan. Vi vill hjälpa industrin att utveckla bättre lösningar. Billeruds målsättning är att införa en standard som anger hur väl en kvalitet klarar verkliga förhållanden under krävande transporter, säger Lennart Eberleh, Affärsområdesdirektör för Billerud Packaging Boards. Billerud har utgått från den av industrin standardiserade metoden CCT och utvecklat den till att bättre efterlikna verklighetens krävande transporter. Metoden, CCT10, utsätter papperet för konstant last under 10 dagar och hög luftfuktighet. Specifikationen anger den tyngd ett papper kan bära under krävande förhållanden. Testet avslöjar betydande skillnader mellan olika kvaliteters styrka och uthållighet – skillnader som det traditionella testet inte lika tydligt visar.I Billerud Box Lab finns kapaciteten att testa lådor och papper enligt CCT10. Box Lab har flera kompressionstestare och en klimatkammare som kan ställa in luftfuktighet och temperatur. Här finns också den tekniska kompetensen som analyserar resultaten och som vid behov föreslår förbättringar. Billerud välkomnar pappers- och förpackningstillverkare och användare av förpackningar att testa sina material i Box Lab.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078