Designstudenter bjöd på nytänkande
En del nytänkande svarade studenterna på Mittuniversitetets treåriga program Grafisk Design för när man visade upp sina examensarbeten i form av förpackningslösningar. Eller vad sägs om honung på tub, bacon på en kapsel av kartong eller smör på glasburk?
studenterna tog sig an var att förpacka lokalproducerad norrländsk mat.
Projektet ”Smaka på Norrland” inleddes i januari då de 15 studenterna
knöt kontakter med lika många livsmedelsproducenter.
Detta
resulterade i förslag till nya förpackningslösningar. Ett av exemplen
(översta bilden) är Karin Ohlssons tub för honung från Mittbi i
Härnösand, ett annat en förpackning av ofärgad brun kartong,
innehållande bacon från Karlströms charkuteri i Ramsele. Caroline
Johansson designade denna förpackning.
Linus Holmberg hämtade inspiration från marina signalflaggor som dekor
till en serie påsar av brunt papper för chokladpraliner, mandlar och
kola från Spikarö Karamell & Pralin Fabrik.
Maria Wedersö använde sig av
små triangelformade kartongkapslar med fönster som visar innehållet för
sav- och barkbrödsknäcket från Skogs-Hildas i Nordingrå.
Förpackningarna packas tillsammans och utgör ”tårtbitar”.
Getost
från Åsbergets gårdsmejeri har Lisa Mötberg försett med dekor som visar
en get överst på en stiliserad bergstopp. Och varumärket Greve Dracula
illustreras genom att vampyrtänderna kan anas på etiketten...
Karin Jernskog har valt
att förpacka smör och mjölk på glasburkar och glasflaskor med
minimalistisk dekor. Häggby gård producerar dessa ekologiska produkter.
De här och övriga alster visades i en utställning på Sundsvalls museum mellan 31 maj och 5 juni.