Nanocellulosa är ett material som utvinns ur vedfibrer och som har enastående styrkeegenskaper. Nanocellulosa är ungefär lika starkt som lättviktsmaterialet Kevlar. Men till skillnad från Kevlar, och andra material baserade på fossila bränslen, är nanocellulosa helt förnyelsebart. – Det har länge funnits ett stort intresse från industrin för att använda nanocellulosa som förstärkningskomponent i andra material, som till exempel papper, kompositer och plaster, berättar Mikael Ankerfors, som leder arbetet inom forskningsområdet på Innventia. Vi kan också skapa nya, effektivare, miljövänliga och förnyelsebara barriärfilmer för livsmedelsförpackningar.Supermaterialet nanocellulosa kommer i framtiden att få många olika användningsområden. Den kan till exempel användas för att tillverka membran och andra mänskliga reservdelar till kroppen. Nanocellulosa kan också användas som viskositetsgivare i livsmedel, det vill säga att den kan ersätta kolhydrater och andra tillsatser i livsmedel som är så kallade lightprodukter.– Även för livsmedelsindustrin kommer nanocellulosa att bli revolutionerande, säger Mikael Ankerfors.För första gången kan nu nanocellulosa produceras storskaligt och ekonomiskt effektivt. Tidigare har homogeniseringssteget i processen varit alltför energikrävande. Genom Innventias processutveckling har energiförbrukningen minskat med hela 98 procent. Innventia storsatsar nu på tekniken genom att bygga den första pilotanläggningen i världen för framställning i större skala.– Det här är ett naturligt steg i vår satsning på nanocellulosa. För att kunna utveckla applikationer för exempelvis pappers- och kompositmaterial räcker det inte med den råvara som kan framställas i lab. Vi är mycket stolta att som enda företag i världen nu kunna erbjuda industrin verkliga möjligheter att slå sig in på detta, för framtiden så viktiga, område, säger Mikael Ankerfors.