23948sdkhjf

Danskt projekt ska ge rätt hälsobudskap

Joachim Scholderer är professor vid Handelshögskolan i Aarhus. Han leder ett projekt som har till syfte att ge svar på frågan om hur livsmedelsproducenter på bästa sätt, med hjälp av förpackningen, kan informera om en produkts närings- och hälsovärde.
– Många produktchefer tror att nyttiga varor ska likna medicinska

artiklar när det gäller förpackningar. Det är en inställning som

fortfarande hänger kvar, säger Joachim Scholderer i en intervju för

Livsmedel i Fokus.

De vanligaste färgerna på förpackningarna är ljusgrönt och blått,

färger som anses förmedla trygghet och säkerhet, men de passar inte

nödvändigtvis till förpackningar för hälsosam mat, menar Scholderer.

Syftet med projektet är att få fram en optimal kombination mellan

”hälsosamma” signaler och saklig information. Undersökningen genomförs

med testpersoner som får titta på och kommentera olika bilder, och man

ska studera reaktioner på plats ute i butikerna. Flera tusen personer

kommer att ingå i projektet och de första resultaten kommer att

presenteras under hösten.

Undersökningen utförs vid MAPP-centret på Handelshögskolan i danska

Aarhus, och det statliga strategiska forskningsrådet har bidragit med

11 miljoner DKK. Även Arla deltar och undersökningarna genomförs med

förpackningar från mejerikoncernen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067