Danskt projekt ska ge rätt hälsobudskap
Joachim Scholderer är professor vid Handelshögskolan i Aarhus. Han leder ett projekt som har till syfte att ge svar på frågan om hur livsmedelsproducenter på bästa sätt, med hjälp av förpackningen, kan informera om en produkts närings- och hälsovärde.
artiklar när det gäller förpackningar. Det är en inställning som
fortfarande hänger kvar, säger Joachim Scholderer i en intervju för
Livsmedel i Fokus.
De vanligaste färgerna på förpackningarna är ljusgrönt och blått,
färger som anses förmedla trygghet och säkerhet, men de passar inte
nödvändigtvis till förpackningar för hälsosam mat, menar Scholderer.
Syftet med projektet är att få fram en optimal kombination mellan
”hälsosamma” signaler och saklig information. Undersökningen genomförs
med testpersoner som får titta på och kommentera olika bilder, och man
ska studera reaktioner på plats ute i butikerna. Flera tusen personer
kommer att ingå i projektet och de första resultaten kommer att
presenteras under hösten.
Undersökningen utförs vid MAPP-centret på Handelshögskolan i danska
Aarhus, och det statliga strategiska forskningsrådet har bidragit med
11 miljoner DKK. Även Arla deltar och undersökningarna genomförs med
förpackningar från mejerikoncernen.