23948sdkhjf

Dryckesburken - en pigg 75-åring

I söndags kunde alla som öppnade en ölburk fira detta lite extra. Det var då på dagen 75 år sedan den första ölburken, en svåröppnad plåtburk som vägde ett helt hekto, lanserades av Gottfried Krueger Breweries i New Jersey. I dag används burken, som är tillverkad av aluminium och inte väger mer än 10 gram, till alla på marknaden förekommande drycker.
När öl på burk hade premiär den 24 januari 1935 i Richmond, Virginia,

handlade det om en innovation som var tung och krävde specialverktyg,

ett slags konservbrytare, för att öppnas. Men burken blev en omedelbar

framgång och redan under det första året såldes öl på 200 miljoner

burkar.

Under pionjäråren fanns även mer flaskliknande burkar med skruvlock,

som dock var för komplicerade och dyra att tillverka, varför de

försvann från marknaden.

Efter hand har burkarna blivit allt lättare, och de har försetts med

öppningsanordningar som blivit mer och mer förfinade. Något av en

revolution på det området genomfördes i början av 1960-talet då

amerikanska Ermal Fraze fick patent på sin ”Lift Tab”. Därefter följde

”Stay-on-Tab” år 1974 som fortfarande är den princip som gäller.

Diametern på burken justerades 1971 från 66 till 62 millimeter, och

burkens vikt har bantats steg för steg. Introduktionen av

aluminiumburken på sjuttiotalet och konstruktionen av tvådelade burkar

har betytt mest för viktreduceringen, samtidigt som materialet blivit

tunnare. I dag är väggen på en dryckesburk, med sina 0,0097 mm,

faktiskt tunnare än ett mänskligt hårstrå.

Återvinningsgraden har också ökat för dryckesburken och i vissa länder,

som Sverige och Tyskland, återvinns nio av tio burkar. Och upp till 95

procent av den energi som hade krävts för att tillverka en helt ny burk

kan sparas in genom att materialet återanvänds.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063