Vässad teknik för aseptisk fyllning
Med Tetra Therm Aseptic Visco, en ny värmeväxlare för aseptisk fyllning från Tetra Pak, blir det möjligt att mer effektivt tappa trögflytande livsmedel på kartongförpackningar. Kapaciteten anges till 18 000 liter i timmen.
uppvärmts med hög temperatur (UHT-teknik) kan fyllas på förpackningar,
även om det handlar om produkter som har hög densitet, är trögflytande,
och som kanske innehåller relativt stora beståndsdelar.
Det kan handla om soppor och såser, desserter, fruktblandningar, grönsakspuré och en del barnmatsprodukter.
Anläggningen tål ett, jämfört med andra anläggningar, högt tryck på upp
till 350 bar. Detta gör att det krävs mindre volymer för att fylla
systemet och detta innebär i sin tur kortare omställningstider och
snabbare uppstarter.
Mindre volymer bidrar också till att svinnet i produktionen reduceras,
enligt Tetra Pak ner mot 50 procent jämfört med konventionell
utrustning på marknaden. Dessutom blir det lättare att hålla
utrustningen ren.