Ny forskarrapport om livsmedelsförpackningar
En ny avhandling om "Nya llvsmedelsförpackningar som tål fett och oljor" har lagts fram på KTH. Det är forskaren Christian Aulin som har forskat på hur fetter sprider sig i papper, kunskap som är viktig att ha när man konstruerar förpackningar för feta livsmedel.
pappersbaserade förpackningar som är fett- och oljeresistenta ökar. Det är t ex
förpackningar för bröd och andra bakverk, snabbmat och djurfoder. Avhandlingen behandlar de fundamentala och grundläggande faktorer som styr vätning och
spridningen av oljor i olika cellulosamodeller.– Denna
grundforskning skall sedan förhoppningsvis leda fram till en utveckling av
fettresistenta pappersförpackningar med mycket bättre egenskaper än dagens
förpackningar, säger Magnus Huss, VD för Plast- & Kemiföretagen som stöder
forskningen.Metoderna som
studerats innebär att olje- och fettresistent cellulosa framställs genom kemisk
och topografisk modifiering av cellulosan. En stor del av Christian Aulins
arbete har också ägnats åt utveckling av cellulosaytor med olika kristallina
egenskaper. Ytorna användes som substrat för att studera oljevätning.Christian
Aulins doktorsarbete har skett inom ramen för Forskarskolan ytkemi för plast-
& kemiindustrin, YPK. Doktoranderna inom YPK har en anställning, och
Christian Aulin är anställd på BIM Kemi AB i Stenkullen-Lerum, och en
handledare på en högskola, i detta fall KTH i Stockholm.–
Forskarskolans målsättning är att stärka konkurrenskraften hos företag med
behov av ytkemisk kunskap. Det är viktigt särskilt för mindre och medelstora
företag, säger Magnus Huss.