23948sdkhjf

Ny forskarrapport om livsmedelsförpackningar

En ny avhandling om "Nya llvsmedelsförpackningar som tål fett och oljor" har lagts fram på KTH. Det är forskaren Christian Aulin som har forskat på hur fetter sprider sig i papper, kunskap som är viktig att ha när man konstruerar förpackningar för feta livsmedel.
Behovet av

pappersbaserade förpackningar som är fett- och oljeresistenta ökar. Det är t ex

förpackningar för bröd och andra bakverk, snabbmat och djurfoder. Avhandlingen behandlar de fundamentala och grundläggande faktorer som styr vätning och

spridningen av oljor i olika cellulosamodeller.– Denna

grundforskning skall sedan förhoppningsvis leda fram till en utveckling av

fettresistenta pappersförpackningar med mycket bättre egenskaper än dagens

förpackningar, säger Magnus Huss, VD för Plast- & Kemiföretagen som stöder

forskningen.Metoderna som

studerats innebär att olje- och fettresistent cellulosa framställs genom kemisk

och topografisk modifiering av cellulosan. En stor del av Christian Aulins

arbete har också ägnats åt utveckling av cellulosaytor med olika kristallina

egenskaper. Ytorna användes som substrat för att studera oljevätning.Christian

Aulins doktorsarbete har skett inom ramen för Forskarskolan ytkemi för plast-

& kemiindustrin, YPK. Doktoranderna inom YPK har en anställning, och

Christian Aulin är anställd på BIM Kemi AB i Stenkullen-Lerum, och en

handledare på en högskola, i detta fall KTH i Stockholm.–

Forskarskolans målsättning är att stärka konkurrenskraften hos företag med

behov av ytkemisk kunskap. Det är viktigt särskilt för mindre och medelstora

företag, säger Magnus Huss.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063