Tråg för färdigrätter som öppnas i botten
Produktutvecklarna på Innovative Design of Scandinavia vände upp och ner på begreppen och skapade på så sätt en ny typ av förpackningstråg för färdigrätter – ett tråg som öppnas i botten så att rätten orörd och aptitlig hamnar på tallriken.
omöjligt, att servera en färdigrätt på ett snyggt sätt på tallriken.
Antingen blir det enda röra eller så väljer konsumenten att äta direkt
ur tråget, och det känns ju inte så kul, säger Rickard Gillblad, vd på
Innovative Design of Scandinavia i Onsala.
Tråget, som är patenterat men ännu inte fått något namn, presenterades
på Scanpack i Göteborg, och finessen med det är att det har en
bottenfilm som kan dras av sedan tråget placerats ovanpå tallriken. En
dragremsa, som är en förlängd del av bottenfilmen, används för att från
motsatt hörn öppna botten varpå rätten hamnar på tallriken. Kanterna på
tråget skrapar filmen ren och något obehagligt kladd av mat uppstår ej.
”Här har de nog kommit på något”, löd en av flera kommentarer från de
som förevisades det nya tråget under mässan. Och redan kort tid efter
lanseringen har en kund, Salt & Peppar AB i Eskilstuna, valt tråget
till de färdigrätter man säljer i butik. Ordern gäller omkring en
miljon tråg under 2010.
Trågens sarger tillverkas av två förpackningsföretag – Arta Plast i
Tyresö, som gör en version i polypropen för mikrovågsugn, och estniska
Est Pak Plastik som tillverkar ett tråg i CPET som klarar uppvärmning i
vanlig ugn. Filmerna som används är av CPET eller polystyren, har de
barriäregenskaper som krävs och trågen lämpar sig för MAP-packning.
¬ Trågets bottendel klarar av upp till ett kilo och belastningen
fördelar sig jämnt och svetsfogen håller samtidigt som maten läggs på
tallriken utan att påverkas. Vi har gjort massvis av tester utan några
som helst problem, säger Rickard Gillblad.
Mannen bakom det innovativa tråget är Birgir Birgisson, som har ett förflutet som produktchef på danska Faerch Plast A/S.