23948sdkhjf

Effektivt flöde i norskt packeri

Kluriga tekniska lösningar, lättservad utrustning och en effektiv och flexibel palletering har inneburit ett lyft för packningen av nystyckat kycklingkött vid norska Nortuna. För den innovativa ingenjörskonsten svarar Dynatec AS.
Platsen är Rakkestad, ett litet samhälle i sydöstra Norge, några mil
från Sarpsborg. Fabriken är en del av Nortuna, landets största
producent av förpackat färskt kött, kyckling och fisk. Prior är
varumärket som används för kycklingen som lämnar det kombinerade
slakteriet och packeriet, och anläggningen är Norges största i sitt
slag. Runt 90 000 kycklingar slaktas och packas här varje dag.

Närmare 15 miljoner norska kronor investerade Nortuna i det nya
packeriet, som togs i bruk sommaren 2008. För de pengarna fick man en,
så långt det är möjligt, automatisk packning av kycklingkött på backar.
De tidigare 17 anställda reducerades till 9, men de som är kvar har
fått en avsevärt förbättrad arbetsmiljö, ett arbete som inte är fullt
så fysiskt krävande.

Och produktionen är betydligt mer effektiv:

– Tidigare fanns här bara rullbanor mellan maskinerna, man hade mycket stopp och haverier och ett enormt underhållsproblem.

Det berättar Kurt Pedersen, säljingenjör från Dynatec AS, automations-
och ingenjörsföretaget som har projekterat och levererat all utrustning
till den nya förpackningslinjen.

För hanteringen av kycklingköttet ¬ antingen det handlar om packning
på plastbackar för grossister eller på flowpack för butiken – är det
transportörer från amerikanska Spantech som används.

– Ett väldigt flexibelt system, som är lätt sätta samman, och enkelt att ändra bredden på och att serva, säger Kurt Pedersen.

Det som är själva hjärtat i den här anläggningen är metoden för
palleteringen. Denna görs sedan backarna, efter avläsning av
etiketternas streckkoder, sorterats och samlats upp på något av totalt
14 parallellt löpande transportband en våning upp i packlokalen.

– Hade vi valt att använda robotar för palleteringen hade det krävts
6-7 sådana, en komplicerad in- och utlastning och mycket större lokaler
än de här.

Det här reportaget från Norge kan du som redan är prenumerant läsa i sin helhet i det kommande numret av Packmarknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078