23948sdkhjf

Bättre förpackningar kan minska matspillet

Det är ett stort steg mot en bättre miljö att utforma förpackningar som minskar mängden mat som slängs. Matspillets inverkan på miljön är större än vad många tror. Det menar forskare vid Karlstad universitet.
Att en tredjedel av miljöpåverkan kommer från matsektorn är inte helt
självklart inom förpackningsbranschen, menar Helen Williams och Fredrik
Wikström, forskare vid Karlstads universitet. De ingår i en grupp
forskare som vill att lagstiftare inom EU ska ta problemet med matspill
på allvar.

Den lagstiftning som finns idag handlar mer om hur man ska minska mängden förpackningsavfall. ?

– Vi vet att det är svårt att verkligen ta till sig frågan, men om man
gör en jämförelse så kan man säga att sparar man fem procent ost i EU
så motsvarar det fyra miljoner ton koldioxid, säger Fredrik Wikström i
ett pressmeddelande.

– Detta ska ställas mot att sparar man fem procent ostförpackningar, så
sparar man 18 000 ton koldioxid. Ändå är det ostförpackningar som
samhället har koncentrerat sig på de senaste 20 åren.

Forskarna menar att trycket på miljön snabbt kommer att öka när allt
fler människor i världen anammar ett liknande konsumtionsmönster som
västvärlden. ?

– Ta begreppet "bäst före-datum", som orsakar att många slänger mat i
onödan utan att först smaka. I vissa länder använder man istället
"minst hållbar till-datum", vilket ger mottagaren helt andra signaler,
säger Helen Williams, en av forskarna på Karlstads universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094