Nanoteknik har en växande och potentiellt mycket stor betydelse för livsmedelsindustrin samt angränsande näringar. Lunds universitets nya kurs ”Nanoteknik inom livsmedel – produktion, förpackningar och säkerhet” ska ge en bild av vilka metoder som finns och hur dessa kan användas inom livsmedels- och förpackningsindustrin.– Någon sådan övergripande utbildning finns inte idag, varken inom universitetet eller ute på utbildningsmarknaden, menar Mirka Fahlander på Lunds universitets utbildningsenhet.Utbildningen, som hålls för första gången i slutet av september i år, utgår från nanotekniska tillämpningar som finns idag och som är på gång i framtiden inom livsmedelsindustrin. Syftet är att ge tillräckliga kunskaper i ämnet för att kunna gå vidare med idéer för nya produkter eller processer. Undervisar gör lärare och forskare från en rad olika institutioner inom Lunds universitet och Nanometerkonsortiet, från livsmedelsteknik, fysikalisk kemi, tillämpad biokemi och fasta tillståndets fysik. Förutom lärarna från Lunds universitet medverkar även lärare från STFI-Packforsk och Unilever Research i Holland.Källa: Chemicalnet.seFakta NanoteknikNanotekniken är inte en självständig vetenskap eller teknologi. Detta
begrepp är en övergripande term för många olika vetenskapsgrenar och
produktionstekniker, som opererar med ytterst små partiklar bestående
av till och med enskilda atomer eller molekyler.En nanometer är en miljondels millimeter.
Människans hårstrå är cirka 100 000 nm tjockt. När man talar om
nanoteknik avses i allmänhet forskning och teknologi som gäller
partiklar med en storlek på 1–100 nanometer. Målet är att skapa
material
som genom sin ringa storlek har nya egenskaper och användningsändamål.