23948sdkhjf

Nanosensor kan avslöja salmonella

Amerikanska forskare har utvecklat en ny teknik, som med hjälp av en nanosensor kan registrera salmonellabakterier. Tekniken är avsedd för livsmedelskontroll men väntas på lång sikt även kunna användas i förpackningar.
Det är vid University of Georgia som ett internationellt forskarlag, i samarbete med US
Department of Agricuture´s Research Service, har utvecklat den
nanobaserade biosensorn som med stor känslighet kan avslöja eventuell
förekomst av salmonellabakterier, berättar amerikansk fackpress.

Sensorn är uppbyggd med nanoteknik, som bygger på enheter på
miljondelar av en millimeter, och lätt förenklat används fluorescerande organiska färgmolekyler
kopplade till salmonellans antikroppar, vilket gör att en bakteriehärd
blir synlig för det mänskliga ögat.

Tekniken uppges kunna användas för att detektera även andra
bakteriestammar än salmonella, som är oönskade i eller hälsovådliga för
livsmedel. Sensorerna väntas efter en tids tester kunna användas för
analyser i laboratorier, men även i leveranskedjan och kan bli möjliga
att integrera i olika slags livsmedelsförpackningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062