Designpriser till kartong för livsmedel
Varje år arrangerar tävlingen Food Packaging Design Award av Stora Enso och Konstindustriella högskolan i Helsingfors. I år tog studenter från den fyraåriga utbildningen för förpackningsdesigner i Lahtis hem alla topplaceringarna, med en kartongförpackning med två fack som vinnare.
tilldelades Hanna Päivänen som konstruerat det vikta kartongtråget med
två fack. Trågets lock har en perforering som delar av det i två
triangulära fack, lämpliga för livsmedel.
"Förpackningen minskar matspillet som belastar miljön genom att halva
innehållet kan användas först och resten bevaras i ett tätt utrymme.
Tråget kan användas i förpackning av många slags livsmedel, exempelvis
färdigmat och kallskuret kött. Det är perfekt för mindre hushåll och
utgör ett strålande nytt genombrott för kartong med stor
marknadspotential", lyder juryns motivering.
Andra
priset gick till Marika Luoto och Thomas Åkerfelt, som använt den runda
formen till en förpackning, som är lämpad för oliks sorters såser och
förpackningar för autoklavering.
Saanna
Hellsten och Elina Ahonen tog hem tredje pris, med sin förpackning för
snabb- eller färdigmat, som försetts med en avancerad
förslutningsmekanism.
Gemensamt för de här bidragen är att man använt kartong till
förpackningar som annars glas, plast eller aluminium ofta används till.
Kartong från Stora Enso Consumer Board, kvaliteterna Trayforma
respektive Natura, har använts till förpackningarna.