Spansk studie förordar wellpapp
Producenter av wellpapp lär slicka i sig resultatet av ett omfattande test som utförts av det spanska tekniska institutet ITENE. Testet visar att wellpapp har bättre egenskaper som sekundärförpackning än krympplast för produkter inom livsmedelsdistribution. Det man beaktat är miljöpåverkan och handhavandet.
transport och logistik, har utfört testerna i samarbete med det
polytekniska universitetet i Valencia. De tekniska egenskaperna och
materialens förutsättningar för återvinning har jämförts - wellpapp i
jämförelse med krympplast - som används till att förpacka mineralvatten
och mjölkförpackningar på lastbärare.
Två typer av krympplaster, med olika tjocklekar, jämfördes med wellpapp
av typen b-flute och den tunnare mikroflute. I analysen har även en
tidigare studie av ekologiska aspekter på långväga transporter av
plantor och frukt vägts in.
Wellpapp, och andra cellulosabaserade material, har ett högre värde för
återanvändningen, jämfört med krympplasten som bränns för
energiproduktion, och wellpappen bryts ner betydligt fortare,
konstateras i den sistnämnda analysen.
Till detta kommer att det, som en följd av att ett flertal olika
plaster används, är svårare att få till stånd en hög återvinningsgrad
för krympplasterna.