RFID kan stoppa köttfusk
Det är möjligt att undvika fusk med märkning, som i de uppmärksammade fallen med köttfärs i flera ICA-butiker, med hjälp av RFID-chip. Det hävdar det svenska företaget TracTechnology AB, som har utvecklat ett märkningssystem som följer produkten genom hela förädlingskedjan.
och som bygger på en elektronisk ursprungsmärkning. Alla köttdetaljer
märks med ett litet chip i etiketten, som innehåller all relevant data
för köttet. Även information om klimatpåverkan och veterinärprotokoll
är möjlig. I butiken kan informationen visas för kunden på en display.
Mats Nordström, VD på TracTechnology, menar att systemet visserligen
inte kan stoppa fusk med märkning av kött, men att tekniken gör det
mycket svårt att lura konsumenten.
Enligt Nordström har prisnivån på RFID-taggar nu sjunkit till en så låg
nivå att produktion av system som MeatTrac är kommersiellt gångbara i
större skala. Systemet kommer att vara fullt utvecklat under det
kommande året.