23948sdkhjf

RFID kan stoppa köttfusk

Det är möjligt att undvika fusk med märkning, som i de uppmärksammade fallen med köttfärs i flera ICA-butiker, med hjälp av RFID-chip. Det hävdar det svenska företaget TracTechnology AB, som har utvecklat ett märkningssystem som följer produkten genom hela förädlingskedjan.
MeatTrac kallas tekniken, som är under utveckling av TracTechnology,

och som bygger på en elektronisk ursprungsmärkning. Alla köttdetaljer

märks med ett litet chip i etiketten, som innehåller all relevant data

för köttet. Även information om klimatpåverkan och veterinärprotokoll

är möjlig. I butiken kan informationen visas för kunden på en display.

Mats Nordström, VD på TracTechnology, menar att systemet visserligen

inte kan stoppa fusk med märkning av kött, men att tekniken gör det

mycket svårt att lura konsumenten.

Enligt Nordström har prisnivån på RFID-taggar nu sjunkit till en så låg

nivå att produktion av system som MeatTrac är kommersiellt gångbara i

större skala. Systemet kommer att vara fullt utvecklat under det

kommande året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063