Fransk teknik kan ge fem månaders hållbarhet
Den franska maskintillverkaren Rosas har utvecklat en teknik för termoformning som man hävdar kan öka hållbarhetstiden för livsmedel radikalt. Uppemot 21 veckors hållbarhet utlovas med den metod för trågförslutning som man tagit fram en maskinprototyp för. Rosas maskinprototyp
system, där trågförslutningen görs utan att livsmedelsgas behöver
injiceras från sidorna. Maskinen har dubbla kammare, som i två steg avlägsnas syret ur tråget.
I samband med förpackning i modifierad atmosfär, MAP-teknik, återstår
med befintliga metoder en låg halt syre på 2-5 procent i förpackningen
efter förslutningen. Rosas hävdar att man klarar av att producera helt
syrefria förpackningar. Detta ökar hållbarheten från 21 dagar till 21
veckor vid förvaring i en temperatur på 1°C och med toppfilm av optimal
materialkvalitet.
Rosas tror på sin innovation, menar att den kan innebära en fransk
revolution inom livsmedelshanteringen. Metoden lämpar sig väl för
produkter som ska tranporteras längre sträckor, och Rosas påpekar att
det går åt 20 procent mindre mängd filmmaterial med den här
förpackningstekniken.
Slutanvändare kan spara stora belopp, hävdar företaget, men kritik mot
metoden förekommer också. Till Svenska Dagbladet säger Marie-Louise
Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet,
att utvecklingen inte är helt bekymmersfri:
− Jag tycker den är farlig och lite ruggig. Om bakterier som listeria
letar sig in i en syrefri förpackning så förvandlas de och blir mer
aggressiva. De kan växa även i kyla, säger hon.
I samma artikel uppger företrädare för Ica och Coop att man för
närvarande inte har några planer på att ändra sina förpackningar för
utökad hållbarhet.