23948sdkhjf

Matradar i kommersiell tillämpning

En svensk teknik som kan komma att förenkla och förbättra kontrollen av våra livsmedel har nu fått sin första kommersiella tillämpning. Det är Göteborgsföretaget Food Radar som har installerat sin första utrustning i svensk livsmedelsindustri. Företaget har utvecklat en teknik som med mikrovågor (elektromagnetisk strålning med mycket kort våglängd) kan upptäcka små oönskade föremål i flytande livsmedel som inte klaras av med konventionell detekteringsutrustning baserad på röntgen eller med metalldetektorer.Små plastbitar kan undvikas i t ex barnmat tack vare den nya svenska detekteringstekniken från Food Radar.
– Matradarn upptäcker små, oönskade föremål i mat som är pumpbar, till

exempel barnmat, krämer och såser. Radarn kan även hitta föremål av trä

och plast som röntgen inte klarar, säger företagets VD, Mikael Reimers.

Matradarn är ett exempel på en innovation som har sina rötter i

institutsvärlden. Historien om företaget Food Radar börjar på

livsmedelsforskningsinstitutet SIK i Göteborg. Där började ett par

eldsjälar på 90-talet utveckla tekniken att med hjälp av radarvågor

detektera främmande föremål i livsmedel.

– Det handlar om snabba, beröringsfria mätningar som sker on-line i processen, säger Mikael Reimers.

Rörsensor för detektering av små föroreningar i pumpbara livsmedel.

Internationellt intresse

Långvarigt FoU-arbete har nu burit frukt. Matradarn har mött stort

intresse även från internationella företag. Under hösten 2007

intensifieras marknadsföringen med Sverige och Norden i fokus.

– Vi är väldigt nöjda att vår uppfinning nu finns i industrin och

fungerar. Härnäst ska vi utveckla en sensor som klarar att hitta

föremål i styckesaker som chokladbitar och bageriprodukter. Vi arbetar

också med att utveckla matradarn tekniskt, bland annat när det gäller

signalbehandlingen. Livsmedelsproduktion innebär tuffa mätmiljöer med

väldigt korta beslutstider, säger Mikael Reimers.Pilotanläggning i Göteborg

Företaget har fortfarande basen hos SIK i Göteborg. Där finns även en

fullskalig pilotanläggning dit livsmedelsföretag är välkomna att testa

sina produkter.

Främmande föremål som t ex äppelrester upptäcks av matradarn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079