23948sdkhjf

Blandning ger unika packegenskaper

Man tager vad man haver… Ungefär så tycks Ube Industries ha resonerat när de utvecklade en helt ny typ av Polyamid, terpolymer. Den polyamid man fått fram har förpackningsegenskaper som ligger i framkant av vad som idag är möjligt.
Ube Industries är en av världens

ledande tillverkare av polyamid och har i sin produktpallett PA6, PA6.6

och PA 12. Samtidigt sitter Ube på en unik teknologi som innebär att

man kan ”blanda” polyamidsorterna i reaktorn. Den tekniken har man

tidigare utnyttjat genom att producera ett blandmaterial av PA6 och

PA6.6.

Kraven från användarna har de senaste åren ökat så pass

att Ube vid sin anläggning i Spanien insåg att man måste göra något för

att sträcka gränserna. Framför allt är kraven på tunnare filmer höga,

helt enkelt för att få ner förpackningskostnaderna när materialpriserna

stadigt stiger.

Den lösning som Ube nu presenterar på K 2007 är

en helt ny polyamid, avsedd för i första hand filmblåsning, som består

av en blandning av företagets samtliga tre polyamidsorter; PA6, PA6.6

och PA12.

– Det går inte att säga att det är en blend eller en

copolymer, förklarar Mario Stambuk, produktchef hos Ube. Med vår

teknologi får vi blandmaterialet direkt ur reaktorn så vi kallar det

för en terpolymer.

Förbättrade egenskaperTerpalex,

som materialet döpts till, har hur som helst egenskaper som bör

tilltala många livsmedelsförpackare. Bland de mer framträdande är

förbättrad transparens, 60 procent(!) bättre krympegenskaper,

förbättrade termoformningsegenskaper, hög koldioxidgenomsläpplighet och

lägre smältpunkt (vilket underlättar laminering med EVOH).

I

första hand tror Mario Stambuk att Terpalex kommer att användas för

vakuumförpackning av färska och tillagade livsmedel, som kött, fisk och

fågel. Inte för färdiglagat är terpolymeren intressant eftersom den

också har klart förbättrad kemikalieresistens.

– Allt detta kan

åstadkommas med betydligt tunnare filmer än vad som tidigare varit

möjligt, understryker också Mario Stambuk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095