Klimatsmart teknik ger hälsosamma livsmedel
Lundaföretaget Pastair har utvecklat en ny, energisnål teknik som bygger på tillförsel av aktivt syre. Metoden oskadliggör mikroorganismer i livsmedel utan uppvärmning. Bakom innovationen står Tetra Paks förre utvecklingschef Johan Sjöberg. Först ut att testa den nya tekniken är Skånemejerier, som under hösten installerar en fullskalig försöksanläggning. Johan Sjöholm
värmebehandling, så kallad pastörisering, i livsmedelsfabriken innan de
säljs till konsument. Värmebehandlingen tar död på skadliga
mikroorganismer, men den har också en del oönskade effekter.
Pastairs VD Johan Sjöholm förklarar:
– Alla kan känna skillnaden i smak mellan ett färskt livsmedel och ett
som varit uppvärmt, men det finns fler skillnader. Värmebehandlingen
tar också död på biologiskt aktiva och hälsosamma komponenter, som man
egentligen skulle vilja ha kvar. Vår teknik lämnar kvar både smakämnen
och nyttigheter. Maten blir godare och mer hälsosam.
Pastairs teknik bygger på att mikroorganismer dödas med hjälp av s.k.
aktivt syre, som sedan tidigare används för rening av dricksvatten. I
flera årtionden har livsmedelsindustrin försökt ta fram metoder som
möjliggör ”kallpastörisering” men antingen har teknikerna varit för
svåra att skala upp eller alldeles för dyra.
Johan Sjöholm står bakom flera innovativa uppfinningar, bland annat den
fyllningsteknik som används av Ecolean i Helsingborg,. Sedan 1997 har
han arbetat med att ersätta den traditionella värmepastöriseringen för
att skapa mer näringsrik mat, och de senaste två åren har försök pågått
i pilotskala på Skånemejerier. De har gett livsmedel av mycket hög
kvalitet, men enligt Pastair är det inte den enda vinsten.
– Värmebehandling av livsmedel kräver energi, som kostar stora pengar
samtidigt som den bidrar till växthuseffekten. Våra beräkningar visar
på stora energibesparingar jämfört med traditionell teknik. Vi känner
att vi kan bidra med en metod som är mer hållbar och kan därför med
gott samvete kalla oss klimatsmarta, säger Johan Sjöholm.
Även Skånemejeriers VD Ola Erici är förväntansfull inför de
fullskaleförsök som startar i företagets Lunnarpsanläggning under
hösten:
– Skånemejeriers vision är att bli Nordens mest kända hälsoföretag.
Dessutom vill vi gå i spetsen när det gäller att minska
livsmedelsindustrins energianvändning. Det ska bli mycket intressant
att utvärdera Pastairs teknik.
Skånemejerier är inte ensamma om att testa den nya tekniken. Det har
även Landskronabaserade havremjölkstillverkaren Oatly gjort.