23948sdkhjf

Lådviner smakligare för miljön

Lådviner, bag-in-box, orsakar generellt sett lägre utsläpp av koldioxid jämfört med flaskviner under transporten till Sverige. Närproducerade viner är inte alltid bäst ur koldioxidsynpunkt. Det visar en färsk SIK-studie, rapporterar tidningen Teknik & Forskning från SP.Miljövänlig förpackning, enligt SIK.
Försäljningen av ekologiska viner ökar. Men att ett vin är Krav-märkt

säger ingenting om hur stora koldioxidutsläpp det gett upphov till

under transporten till Sverige. Det ville vinimportfirman Giertz veta

mer om. Deras viner svarar för en knapp tredjedel av Systembolagets

ekologiska vinförsäljning. Företaget vände sig till SIK för att få

hjälp att ta reda på hur mycket koldioxidutsläpp som uppstår i samband

med deras import av vin. - Beräkningarna visar att närproducerade viner inte alltid är bäst ur klimatsynpunkt, säger Anna Flysjö, miljökonsult på SIK. Lättare fylla maximaltHon

poängterar att det inte bara avståndet som är av betydelse. Även hur

varor transporteras samt hur mycket som transporteras är viktigt att ta

hänsyn till.-

Båttransporter är effektivare än lastbilstransporter och ger lägre

koldioxidutsläpp per transporterad mängd. Att transportera

bag-in-box-viner istället för flaskviner ger också lägre utsläpp

eftersom boxarna väger mindre än glasflaskorna och formen gör att det

är enklare att fylla fordonen.Båttransporter effektivareDe

långa båttransporterna från Sydamerika och Sydafrika kan till exempel

ge mindre koldioxidutsläpp, räknat per liter vin, än lastbil från

Frankrike. Koldioxidutsläppen från vin som transporteras med båt från

Sydafrika till Sverige beräknas till 140 gram per liter medan vin från

Sydfrankrike transporterat i lastbil ger utsläpp på drygt 200 gram per

liter. - Sedan är det naturligtvis också viktigt att ta hänsyn

till hur vinet produceras. Men ser man enbart till transporterna är det

bättre att transportera lådvin på ett effektivt sett, till exempel med

båt eller tåg, säger Anna Flysjö.Foto: Staffan LjungAnna Flysjö, miljökonsult på SIK, har studerat vilka klimatpåverkande utsläpp vinimport ger upphov till.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078