Billeruds utvecklingscenter ska ge bättre frukt
Billerud öppnar ett eget utvecklingscentrum för färskvaruförpackningar, som blir det första i sitt slag i världen. Forskning kring wellpapplådor ska leda till bättre förpackningar, och med dem bättre kvalitet på bland annat frukt och grönt.
fiberbaserade transportförpackningar, och nu satsar vi ännu mer. Med
det nya laboratoriet kommer utvecklingen av wellpapplådor att nå nya
höjder, säger Lennart Eberleh, affärsområdeschef för Packaging Boards
vid Billerud.
I Billerud Box Lab, som blir namnet på utvecklingscentret, ska
företagets experter mäta lådors långtidsprestanda, och utföra tester i
en klimatkammare som varierar temperatur och luftfuktighetsnivåer för
att likna transportkedjan för den fyllda förpackningen. Djup kunskap
Redan under arbetet med att utveckla Billerud Flute skaffade företagets
experter en djup kunskap om optimala konstruktioner för krävande
förpackningar.
- Nu vill vi ta den kunskapen ett steg längre och hjälpa de
leverantörer av frukt och grönt som idag förlorar stora värden på grund
av undermåliga förpackningar. Vi har ambitionen att utveckla en global
standard för wellpapplådor som ska klara de allra tuffaste
förhållandena, säger Per Lindberg, VD och koncernchef i Billerud.
Enligt gjorda beräkningar förstörs varje år frukt och grönsaker i
Europa för 10 miljarder euro på grund av att de packas i kartonger som
inte klarar transporterna och frukten kläms sönder. Odlare försöker
motverka skadorna genom att skörda omogna frukter och hårda grönsaker
som är hårdare. Detta leder dock till att frukten som äts i norra
Europa har lägre näringsvärde, eftersom näringstillförseln upphör så snart som
frukten skördas.