23948sdkhjf

Billeruds utvecklingscenter ska ge bättre frukt

Billerud öppnar ett eget utvecklingscentrum för färskvaruförpackningar, som blir det första i sitt slag i världen. Forskning kring wellpapplådor ska leda till bättre förpackningar, och med dem bättre kvalitet på bland annat frukt och grönt.
- Vi har även tidigare arbetat med att forska fram allt starkare

fiberbaserade transportförpackningar, och nu satsar vi ännu mer. Med

det nya laboratoriet kommer utvecklingen av wellpapplådor att nå nya

höjder, säger Lennart Eberleh, affärsområdeschef för Packaging Boards

vid Billerud.

I Billerud Box Lab, som blir namnet på utvecklingscentret, ska

företagets experter mäta lådors långtidsprestanda, och utföra tester i

en klimatkammare som varierar temperatur och luftfuktighetsnivåer för

att likna transportkedjan för den fyllda förpackningen. Djup kunskap

Redan under arbetet med att utveckla Billerud Flute skaffade företagets

experter en djup kunskap om optimala konstruktioner för krävande

förpackningar.

- Nu vill vi ta den kunskapen ett steg längre och hjälpa de

leverantörer av frukt och grönt som idag förlorar stora värden på grund

av undermåliga förpackningar. Vi har ambitionen att utveckla en global

standard för wellpapplådor som ska klara de allra tuffaste

förhållandena, säger Per Lindberg, VD och koncernchef i Billerud.

Enligt gjorda beräkningar förstörs varje år frukt och grönsaker i

Europa för 10 miljarder euro på grund av att de packas i kartonger som

inte klarar transporterna och frukten kläms sönder. Odlare försöker

motverka skadorna genom att skörda omogna frukter och hårda grönsaker

som är hårdare. Detta leder dock till att frukten som äts i norra

Europa har lägre näringsvärde, eftersom näringstillförseln upphör så snart som

frukten skördas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063