23948sdkhjf

Biopapper för säkrare livsmedel

Papper som ändrar färg i kontakt med virus och bakterier - och som även dödar smittämnen - kan bli framtidens produkt. Det rapporterar tidningen Land. - Vi tror att vi har en produkt på marknaden inom tre år. Ett filter som fångar och dödar smittämnen, säger George Rosenberg, chef för en forskargrupp som finansieras av den kanadensiska regeringen och skogsindustrin. Även företag som finländska Ahlstrom och finsk-svenska Stora Enso är med och finansierar.
Inte mindre än 28 professorer och ett 30-tal andra forskare är knutna

till projektet, som har fått 60 miljoner kronor under en femårsperiod.

I gruppen samsas ingenjörer från papperssidan med specialister på

livsmedel, bakterier, kemi och molekylbiologi. Det gemensamma målet är

att utveckla biopapper.

George Rosenberg tror att papper som hämmar bakterier för

livsmedelsindustrin kan finnas på marknaden om fem-sex år. Nästa steg

är förpackningar som varnar konsumenten om produkten innehåller

salmonella eller andra farliga smittämnen.

Det finns pengar att spara om färre skulle bli sjuka av bakterier i

maten. 76 miljoner människor blir matförgiftade varje år i USA. 325 000

av dem hamnar på sjukhus och 5 000 dör. Notan för medicin går på många

miljarder.

Forskarna ser även biopapperens möjlighet i utvecklingsländer. Ett

biopapper skulle kunna signalera om vatten är drickbart och även döda

smittämnen i vattnet och göra det drickbart.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11