23948sdkhjf

Forskare gör plastfilm av potatis

Forskare vid Chalmers har utvecklat en potatisstärkelse som kan användas till att göra miljövänlig plast. Stärkelsen kan dessutom bearbetas i befintliga utrustningar för filmblåsning.
I samarbete med Lyckeby stärkelse har Mats Thunwall, doktorand vid

institutionen för Material och tillverkningsteknik på Chalmers, hittat

en modifierad potatisstärkelse med låg molekylvikt och fuktkänslighet.

Blandningen består till 75 procent av stärkelse, 16 procent glycerol

och nio procent vatten och har egenskaper som gör den lätt att

bearbeta.

Mats Thunwall säger i en intervju med Ny Teknik att man kan blåsa

filmer av stärkelsen med samma utrustning som många små och medelstora

företag i dag använder för att blåsa vanlig plast. Metoden är

patentsökt och man söker efter lämpliga användningsområden.

Något som kan vara en nackdel är att materialet är känsligt för fukt.

Men tänkbara produkter kan vara tvättpåsar som löser upp sig själva

eller som ersättning för några av skikten i livsmedelsförpackningar då

materialet är lufttätt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062