Äggpackerierna har bättre koll i år
Så här inför den stundande påskhelgen kan det konstateras att de svenska äggpackerierna har bättre koll på sina ägg än för ett år sedan. Det framgår av en kontroll som Livsmedelsverket har gjort under det gångna året. En tredjedel av packerierna klarade sig helt utan anmärkningar.
2001. Det långsiktiga målet som Livsmedelsverkat har satt upp är att
hälften av packerierna ska klara sig helt utan anmärkningar till 2009.
Inspektörerna delar in omdömena i avvikelser och allvarliga avvikelser,
som kan handla om såväl hygien som märkning av produkterna. Vid nästan
hälften av de 60 kontrollerna hittade man avvikelser på märkningen av
små och stora förpackningar, vilket är ungefär samma nivå som 2005.
- Där måste branschen bli bättre,. Vi skulle önska att företagen
använder branschens egna riktlinjer i högre grad än idag, följer man
dem skulle jag till och med påstå att det är svårt att göra fel, säger
statsinspektör Helena Nordenfors som sammanställt rapporten.
Många packerier har ändå förbättrat sina rutiner för bäst före-datum,
och avvikelserna har sjunkit från 17 till 10 procent på ett år.