23948sdkhjf

Öl på Bag-in-Box ger stålfat en tuff match

Ett rejält lågkostnads- och lättviktsalternativ till öl på fat. Det är den spännande Bag-in-Box som nu lanseras av förpackningsföretaget Rapak.
Redan under Scanpack avslöjade Rapak att en större Bag-in-Box-nyhet var på gång. Och den nyhet som företaget i tisdags presenterade under Nürnberg-mässan Brau Beviale, det är en förpackningslösning som sannolikt kan ge stålfaten en rejäl match.Medan dagens ölfat av rostfritt stål är både tunga att hantera och dyra att transportera, säger Rapak sig kunna erbjuda ett betydligt smidigare alternativ med den box som utvecklats i samarbete med bland andra det bayerska bryggeriet Ankerbräu.SNÅL TRANSPORTFramför allt handlar det om transportekonomi. Med Rapaks låda på 25 liter, går det att klämma in 36 boxar på en europall, vilket är 360 liter mer dricka än vad 18 stålfat á 30 liter kan erbjuda. Eftersom det rör sig om en engångsförpackning elimineras dessutom den tunga och kostsamma returhanteringen.En annan fördel är enligt Rapak att en stor andel av de eftertraktade returfaten dessutom "försvinner" under transport. I Östeuropa så många som 30 procent. En omständighet som sägs avskräcka från export av öl på fat.MINDRE KOLSYRAOch så det mest intressanta: förpackningen av ölen och ölens kvalitet.Fyllningen och förpackningen av den mycket känsliga drycken löser samarbetsparterna så här: mängden kolsyra i ölet reduceras efter bryggningen från 5,5 gram per liter till under 1 gram per liter. Man använder helt enkelt en vakuumpump som gör att trycket i förpackningen minskar och ölen uppges tåla temperaturer upp till 80 grader utan att den spränger påsen.När ölen är levererad, tillsätts kolsyra vid tappningen genom en specialutvecklad kolsyreenhet placerad mellan förpackningen och öltappen. Ett system som ska fungera på alla utskänkningsställen där stålfat används i dag. Tekniken sägs också kunna utnyttjas för alla typer av öl.FÖRBÄTTRAD KVALITETNågon fara för kvaliteten utgör inte förpackningen i påse, hävdar Rapak, tvärtom förbättras egenskaperna.Eftersom kolsyran tillsätts först vid tappning luftas inte ölen mer än vid serveringstillfället och behåller en jämn halt kolsyra. Vilket innebär att det inte spelar någon roll hur länge ölen har varit förpackad innan den tappas, påstår Rapak.Hur lång tid ölen håller sig färsk avslöjar företaget emellertid inte, bara att den får en hållbarhet som är längre än de vanliga tre dagarna efter att stålfatet har öppnats.En annan aspekt av tillsättningen av kolsyra är att ölen får en krona som både är stadigare och varar längre.Hörde vi ett jubel från ölkonnässörerna där?
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062