23948sdkhjf

Klippan begär rekonstruktion med hjälp av purfärsk lag

På torsdagen ansökte den krisdrabbade papperstillverkaren Klippan om företagsrekonstruktion för moderbolaget och dess dotterbolag Klippan Mölndal.
Beslutet kom oväntat, eftersom Klippans bolagsstämma så sent som i maj beslutade om en nyemission på 200 miljoner kronor, som skulle rädda företaget ur likviditetskrisen.
Nyemissionen är nu inställd. Osäkerheten var för stor, om Klippans aktieägare skulle ställa upp med pengarna och ingen ville i förväg binda sig till emissionen.
- Den negativa publiciteten bidrog också till att vi fick problem med våra leverantörer , säger Klippans VD Thomas Billing till Dagens Industri .
Utvägen blev den nya lagen om företagsrekonstruktion, som trädde i kraft den 1 juni. Enligt den nya lagen går staten in med en lönegaranti under rekonstruktionsperioden, vilket tidigare bara skett vid konkurser.
Klippan har i dag 850 anställda i Sverige och deras löner kommer nu att betalas ut av staten. Enligt Thomas Billing rör det sig om ungefär två månadslöner, som betalas ut av länsrätten i stället för av Klippan. Pengarna måste dock återbetalas om Klippans rekonstruktion lyckas.
Klippan har i dag skulder på i storleksordningen 100 miljoner kronor. Hur mycket av dessa pengar som ska återbetalas och i vilken takt blir nu ett fall för företagsrekonstruktören, som tar över driften och som kommer att förhandla med gäldenärerna. Guy Lofalk, en av Sveriges mest kända konkursadvokater, är föreslagen av Klippan som rekonstruktör.
Frågan hur Klippan ska lösa sitt skriande kapitalbehov är däremot inte löst. Enligt Thomas Billing är det ännu inte bestämt om Klippan senare ska göra ett nytt försök med en nyemission.
- Det har vi inte tagit ställning till än. Nyemissionen var en del i vår refinansieringsplan för att skapa ett nytt välmående Klippan. Det är den planen vi nu ska jobba vidare med , säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062