23948sdkhjf

EG-domstolen underkänner tyska burkpanten

Tyskland s pantsystem för burkar och engångsflaskor döms ut av EU:s domstol. Men redan på fredag kan tyskarna ha rättat till bristerna…
När Tyskland 2003 införde pant på engångsförpackningar, var det bara en hållplats i en mångårig, ofta kaotisk process och politisk träta, som nu både EU-kommissionen och unionens domstol haft synpunkter på.Kommissionen påpekade brister för den tyska regeringen. Litet eller inget hände och därför gick kommissionen till domstolen. EU:s främsta invändning var och är, att systemet missgynnar utländska leverantörer, framför allt dem som säljer mineralvatten.
Att så också är fallet, slog domstolen fast i ett beslut på tisdagen. Den uppmanar också Tyskland att införa ett landsomfattande och enhetligt system för att ta hand om returnerade burkar och flaskor.
Och redan på fredag kan det beslutet vara fattat. Då väntas delstaternas parlamentariska representation, förbundsrådet, anta ett kompromissförslag om att införa ett gemensamt retursystem, mycket likt det som finns i Sverige . Det ska omfatta alla förpackningar för öl, alkoläsk, vatten, iste och läsk. Juice, vin och mjölk får fortsätta att säljas pantfritt.
Därmed tvingas stora lågpriskedjor som Lidl och Aldi in i en hantering, som de genom en lucka i den nuvarande lagen, lyckats kringgå. De har bara sålt egna, unikt utformade, förpackningar och på så sätt bara behövt ta hand om dem i sina retursystem.
Panten för alla förpackningar blir enhetlig och 25 cent – cirka 2,25 kronor – som i dag är den vanligaste nivån.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.465