23948sdkhjf

Svensk glasåtervinning går för bra för att löna sig...

Den ökade privatimporten av vin och sprit hotar svensk glasåtervinning. Kostnaderna för att ta hand om allt glas överstiger intäkterna och ingen vill ha det svenska glasöverskottet.
Den svenska glasåtervinningen går så bra, att den har blivit en ekonomisk förlustaffär, som lämnar Sverige sittande på ett glasberg. Drygt 90 procent av allt glas i handeln återvinns i dag, en siffra långt över regeringens tidigare satta miljömål på 70 procent.
Men förutom de 151.200 ton svenska glasförpackningar, som Svensk Glasåtervinning förra året fick ekonomiskt stöd för, kom 43.000 insamlade ton glas från privatimporterade vin- och spritflaskor. Och den ständigt ökande mängden importflaskor hotar nu att spränga ekonomin för Svensk Glasåtervinning.
- Rent kostnadsmässigt är det ju negativt, för ju mer glas vi får in ju, desto större kostnader drar vi på oss. Men samtidigt känner vi ju miljöansvar att samla in glas, så det är lite tudelat det här , säger Frank Tholfsson, VD för Svensk Glasåtervinning, till TT .
Glasåtervinningen finansieras med en avgift på 17 öre per flaska. Om flaskan köpts utomlands betalas en återvinningsavgift till landet i fråga, men Sverige får ingen del av den.
Till skillnad mot systemet för insamling av aluminiumburkar och PET-flaskor finns heller ingen sortering mellan svenska och utländska förpackningar. Svensk Glasåtervinning är hänvisat till att självt försöka sälja det omhändertagna importglaset på en allt kärvare marknad.
- Vi får inte så mycket för glaset. Priserna för glasråvara sjunker, bland annat eftersom vinproducerande länder som till exempel Spanien och Italien har blivit duktigare på att samla in glas själva. Vi får helt enkelt inte det här att gå ihop , säger Frank Tholfsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109