23948sdkhjf

Bioplasterna här för att stanna

Idag används biologiskt nedbrytbara plaster såväl för tillverkning av suturtråd och skruvar som till soppåsar för komposterbart avfall och till odlingsfilm inom jordbruket.
Lena Lundberg, teknisk doktor vid Plastinformationsrådet, säger att råvarorna för tillverkning av plasterna är många. Problemet är tillverkningsprocessen, som hittills är för dyr. Kan man få den mer effektiv, så kommer bioplasterna att kunna konkurrera med våra vanliga plaster på mer lika villkor. Ett alternativ tycks vara att tillverka dem av restprodukterna från cellulosa, stärkelse, bakterier och plantor eller majs.
Ett material, som kommit en bit på väg är PLA ( polylacticacid ), som framställs av mjölksyra från bland annat majs. Rexam har låtit testa materialet för sina förpackningar och funnit att det har likvärdiga bearbetningsegenskaper med det material de använder idag. Dock är det dubbelt så dyrt (20 till 30 kr/kg).
Fossila råvaror kommer troligtvis att bli betydligt dyrare i framtiden, vilket kommer att bidra till att bioplasterna får större fotfäste i framtiden.
Lena Lundberg pekar på siffror, som visar att bioplasterna kommer att stå för en 1/5 av den totala konsumtionen redan 2020. 2050 är förhållandet 50/50. Men för att få den ekvationen att gå ihop, måste bioplasternas tillverkningsprocess optimeras ytterligare. Nya råvaror och processer måste kartläggas och nedbrytbarheten måste kunna styras än mer noggrant.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109