23948sdkhjf

Tyska mjölkförpackningar vållar miljöproblem i Halland

Osåld mjölk från tyska lågpriskedjan Lidls lager i Halmstad har blivit ett problem för det kommunala Renhållningsbolaget. Varje månad lämnar företaget 80 ton förpackade och kasserade mjölkprodukter till tippen i Skedala , som ännu inte hittat nåt bra sätt att ta hand om dem.
- Vi gillar inte det här. Men eftersom mjölkavfallet omedelbart täcks över med annat avfall, ska det inte uppstå några luktproblem , säger deponi- och mottagningschefen Andreas Winkler till Hallandsposten .
Lidls beslut att importera billig mjölk från Tyskland fick stor publicitet i höstas. Men försäljningen tycks inte ha motsvarat förväntningarna. Problemet med returmjölken uppmärksammades efter ett par månader, då en gårdsägare i Halmstadstrakten visade sig ha tagit emot stora mängder förpackad mjölk på sina ägor. Gårdsägaren straffades med miljösanktionsavgift och företaget, som skött mjölkdumpningen, är polisanmält.
Sedan december 2003 har i stället Renhållningsbolaget i Halmstad fått ta hand om mjölken. Bolaget vill helst göra biogas av den.
- Men ett stort problem är förpackningarna och hur man ska kunna separera dem från innehållet , säger Andreas Winkler.
Tillståndet för att deponera mjölkavfallet gick ut den 31 mars, men Renhållningsbolaget har tvingats begära minst en månads dispens för att finna en lösning.
Någon kommentar från Lidl har tidningen inte fått.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.07