23948sdkhjf

EU säger nej till Tetra Lavals köp av Sidel

EU stoppar Tetra Lavals köp av franska förpackningskoncernen Sidel. Till Tetra Lavals stora besvikelse viftade EU-kommissionen bort alla anklagelser om att beslutet är godtyckligt.
Inför tisdagens beslut i Bryssel hade Tetra Laval vädjat till ledamöterna i EU-kommissionen att gå emot konkurrenskommissionär Mario Montis förslag att stoppa affären. Det hjälpte inte.
Efter diskussioner mellan de 20 EU-kommissionärerna fick Montis linje enhälligt stöd.
Trots att Tetra Laval producerar kartongförpackningar och Sidel säljer utrustning för tillverkning av plastflaskor, så anses sammanslagningen begränsa konkurrensen alltför mycket när det gäller förpackningar av juicer och mejeriprodukter.
- De har ändå gemensamma kunder, säger en tjänsteman, som arbetar för Mario Monti.
Enligt kommissionen så blir plastflaskor allt populärare bland konsumenter i EU. Tetra Lavals uppköp anses därför kunna stärka företagets ställning på marknaden för kartongförpackningar, genom att eliminera en potentiell konkurrent på en näraliggande marknad.
Tetra Lavals informationsdirektör Jörgen Haglind håller inte tillbaka sin besvikelse över beslutet.
- Det intressanta är att kommissionen håller med oss om att det handlar om två olika marknader, säger han till TT.
- Sedan spekulerar kommissionen i hur marknaden kommer att se ut långt in i framtiden. Man tror att PET-flaskor ska komma in på marknaden som traditionellt varit vikt åt kartongförpackningar. Det är ett konstigt statement.
Haglind ifrågasätter resonemanget av två skäl. Dels för att det i dag är tekniskt omöjligt att förpacka exempelvis mjölk i PET-flaskor. Dels för att Tetra Laval lämnat en rad medgivanden där företaget erbjudit sig att licensiera ut maskinverksamheten på de områden som skulle beröras.
Inför beslutet har Tetra Laval anklagat Mario Monti för att komma med godtyckliga argument i syfte att minska företagets dominans när det gäller kartongförpackningar. Marknadsandelen är i dag 80 procent i Europa.
I ett brev till den svenska EU-kommissionären Margot Wallström har Tetra Lavals styrelseordförande Göran Grosskopf skrivit att ''det är otvivelaktligen frustrerande'' att åse hur kommissionens konkurrensenhet ''vrider på alla argument i syfte att komma åt'' företaget.
Tetra Laval riskerar nu en rejäl förlust när företaget tvingas sälja de Sidel-aktier som köpts för 16 miljarder kronor. Kommissionen kan dock komma att bevilja en längre tidsfrist, inom vilken aktierna måste säljas.
- Vi kommer förhoppningsvis att få några år på oss. Vid den spruckna affären Volvo-Scania fick man tre år på sig att avyttra aktieinnehavet och vi hoppas på motsvarande tid, säger Haglind.
Haglind räknar inte med att företaget kommer att säga upp personal på grund av den eventuella förlusten.
EU-kommissionen har de senaste åren blivit allt mindre populär bland svenska företagsledare. Flera uppköp eller sammanslagningar har stoppats. Senast sprack fusionen mellan SEB och Föreningssparbanken efter att kommissionen, enligt bankerna, ställt för hårda krav.
Tetra Lavals ledning har ännu inte bestämt om företaget ska överklaga beslutet till EU-domstolen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079