Ambitiös återvinning ger inte bättre miljö
Peter Stein har gått igenom ett stort antal studier, både från USA, EU, Norge och Sverige. De flesta av dem visar att återvinningen är dyr samtidigt som den sällan ger miljövinster.
- I svensk debatt har återvinning ett högt symbolvärde. Frågan om ja eller nej har ofta blivit en fråga om ja eller nej till god miljö. Men det är fel. Återvinning ska användas, när det är motiverat. Det beror bland annat på vilken produkt som återvinns, hur mycket och gällande marknadspriser, säger han.
Peter Stein är kritisk mot att den svenska lagstiftningen infördes, utan att olika handlingsalternativ utreddes.
Först nyligen, nära 7 år efter det att lagen kom, har regeringen tillsatt en utredare för att göra en bred översyn över dagens återvinningspolitik. Samtidigt har lagen skärpts. Den omfattar nu fler produktslag och ambitionen för återvinningsgrad har satts högre.
- De studier jag har gått igenom visar, att det kan vara lönsamt att återvinna restprodukter vid tillverkningen. Att samla in avfall från hushåll och andra mindre enheter är dyrbart och det insamlade avfallet är mer förorenat och sämre sorterat. Dessutom är det mindre lönsamt att samla in i glesbygd än i städer, förklarar Peter Stein.
Många gånger visar det sig att återvinningen belastar miljön minst lika mycket som förbränning eller deponi.
- Svensk Handel vill med rapporten bidra till en sanerad miljödebatt, där det goda uppsåtet inte automatiskt motiverar vilka åtgärder som helst, säger Svensk Handels VD Carl-Johan Westholm.