23948sdkhjf

Nytt liv för vinkorkar?

I dagsläget finns det i Sverige inte något återvinningssystem för vinkorkar.

Detta faktum vill två aktörer, Karlstads Energi och Paper Province, nu ändra på. Tillsammans uppmanar de innovatörer, företag, forskare och startup-bolag att hitta en hållbar och skalbar lösning för återvinning av vinkorkar av naturkork.

– Vårt mål är att minska mängden avfall. Nu hoppas vi hitta en metod för att återvinna naturkork i stället för att den ska gå direkt till energiåtervinning, säger Malin Pettersson, affärsområdeschef för återvinning på Karlstads Energi.

För att lyckas med att ge använda vinkorkar ett nytt liv är Karlstads Energi med i konceptet ”BioBoosters”, arrangerat av näringslivsklustret Paper Province. BioBoosters är ett internationellt koncept som utvecklats av nio aktörer från sju olika länder för att främja innovationskraft, skapa nya affärer och skynda på en hållbar utveckling.

Samarbetet innebär konkret att Karlstads Energi ansvarar för att samla in korkarna, medan de vinnande deltagarna ska stå för idén och lösningen. Den senare ska vara genomförbar i stor skala, kunna implementeras på industriell nivå och spridas nationellt samt också bidra till att minska mängden avfall. Tävlingen är öppen för både enskilda deltagare och lag.

– Vinnaren får utan kostnad tillgång till en råvara som tidigare inte återvunnits, vilket bidrar till både lönsamhet och cirkulär ekonomi. Dessutom är detta ett bra tillfälle att tillsammans prova olika insamlingsstrukturer och påverka beteenden, exempelvis genom att sprida information på återvinningscentralerna och andra anläggningar, säger Malin Pettersson.

Den som nu börjar fundera på att delta har lite bråttom. Fram till 27 oktober är det möjligt att anmäla sig till innovationsutmaningen. De lösningsförslag som bedöms ha potential kommer att bjudas in till en tvådagars workshop i form av ett hackathon i Karlstad 3 och 4 december.

– Under dessa dagar får deltagarna värdefull feedback och möjlighet att förfina sina idéer ytterligare. Lösningarna presenteras därefter inför en jury bestående av representanter från Karlstads Energi, Paper Province och andra ledande aktörer inom hållbar utveckling, säger Per Myhrén, projektledare på Paper Province.

Det är andra gången Paper Province genomför ett BioBoosters-hackathon. Förra omgången var 2023 och då matchades Billerud med Moelven för att utveckla en ny fiberbaserad förpackningslösning till en av Moelvens produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078