23948sdkhjf

Utvecklar återvinning med ny teknik – Hallå där, Kristin Nilsson!

När det 21 november är dags för Pack Point Nordic i Malmö är en av talarna Kristin Nilsson från Reelab.

Vad kommer ni att presentera på Pack Point Nordic?

Vi kommer att presentera vårt kork-till-korkprojekt som vi har tillsammans med Returpack. Där är målet att korkmaterialet som återvinns ska bli till nya korkar. Returpack och Reelab har tillsammans arbetat fram en plan för genomförande som sträcker sig till år 2027, och på Pack Point kommer vi att berätta mer om hur den planen ser ut. Vi kommer även att presentera vår nya produktionslinje för kundanpassade råmaterial i PP och HDPE från konsumentspill.

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framför dig?

Reelab håller på att starta upp en egen granuleringsanläggning där vi håller fokus på konsumentspill från Skandinavien. Framför allt dryckeskorkarna från det svenska pantsystemet kommer att förädlas i fabriken. Utmaningar är bland annat färgerna på korkarna. Om vi kan minimera svarta korkar, kommer den återvunna kvaliteten att få betydligt större förutsättningar i framtiden. En annan utmaning är att få materialet UN-godkänt samt godkänt i kontakt med livsmedel. Att få produktägare och producenter att välja återvunnet material i sina produkter och i sin produktion ser vi både som en stor möjlighet och utmaning.

Hur vill ni bidra till ökad hållbarhet inom förpackningsområdet?

Vi vill öka medvetenheten om alla fördelar som återvunnet material innebär. Att 100 procent återvunnet material håller en hög kvalitet och därmed lämpar sig till flera produkter som idag tillverkas av nyråvara. Återvunnet material har länge använts i plastindustrin. Utvecklingen går framåt och det som kanske inte fungerade förr har nu helt andra förutsättningar. Med ny teknik och kunskap har vi tagit fram kompound som lever upp till våra kunders höga krav och specifikationer.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

Jag ser fram emot att ta del av nätverkets kompetens och hoppas på nya samarbeten. Jag vill även kunna påverka andras syn på återvunnet material till det positiva och göra det enkelt för produktägaren att använda återvunnet material i sina förpackningar.

Tack Kristin Nilsson!

Mer info om konferensen och anmälan hittar du på den här länken.

Artikeln är en del av vårt tema om Pack Point Nordic.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097