23948sdkhjf

Lyckat samarbete kring monomaterial för torra livsmedel

Henkel Adhesive Technologies har tillsammans med indonesiska filmtillverkaren PT. Panverta Cakrakencana utvecklat filmer med ett förbättrat syrebarriärskikt som gör det möjligt att minska antalet lager i förpackningar för torra livsmedel.

Mjöl, ris eller pasta kan snabbt förstöras eller förlora smak när produkten utsätts för luft, ljus eller fukt. Förpackningar för torra livsmedel måste därför vara lufttäta, ljusbeständiga och fuktsäkra. Med vanligtvis två till fem olika barriärer uppfyller dagens förpackningsmaterial ofta alla dessa krav. Priset är kompositmaterial som är svåra att separera och återvinna.

Samarbetet mellan Henkel och Panverta har istället utmynnat i en film med avsevärt förbättrad syrebarriär i metalliserad polypropylen.

– Tack vare samarbetet med Henkel har vi kunnat öka mervärdet i vår produktportfölj och vi vänder oss nu även till varumärkesägare som vill ersätta traditionella flerskiktsförpackningar med tunnare och effektivare lösningar tillverkade av ett enda material. På så sätt ger vi ett värdefullt bidrag till den cirkulära ekonomin i form av en hållbar förpackningsindustri, säger Marcus Hengky, försäljningschef på Panverta.

Henkels bidrag till samarbetet är den återvinningsbara syrebarriärbeläggningen Loctite Liofol. Liofolsortimentets syrebarriäregenskaper möjliggör beläggningen en ny förpackningsdesign med endast ett material. Det minskar mängden material som används i livsmedelsförpackningar utan att kvaliteten äventyras.

Resultatet av samarbetet visas i Henkels monter på Tokyo Pack 2024 den 23-25 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063