23948sdkhjf

Metsä Group vill skapa maximal nytta av fibern

Det går att göra mer av träden än timmer och papper. Det är utgångspunkten för arbetet inom Metsä Spring. ”Det finns mycket kvar att utveckla”, menar Niklas von Weymarn, CEO för Metsä Spring, ”och vi skulle kunna vinna mycket på ett ökat samarbete mellan forskare i Finland och Sverige”.

Metsä Group ägs av en skogsägarförening. Liksom svenska motsvarigheter som Södra och Norra har man fokus på att skapa så mycket värde som möjligt av allt som avverkas. För att stärka förutsättningarna för att utveckla nya produkter av skogsråvara har Metsä Group byggt upp innovationsföretaget Metsä Spring. Denna del av Metsä Group bildades 2018, och investerar i projekt som utvecklar nya produkter från fibrer och kemikalier från skogsråvara.

− Målet är att ta nya uppfinningar över det som ibland kallas ”Dödens dal”, säger Niklas von Weymarn. Vi vill följa projekten förbi datamodeller, laboratorier och pilotprodukter ända ut till marknaden.

Vi vill följa projekten förbi datamodeller, laboratorier och pilotprodukter ända ut till marknaden.

Den resan gör Metsä Spring i tre fall i helt egna satsningar, medan man i sex andra projekt har gått in med investeringar och kunskap i företag utanför Metsä Group.

De nio projekten sträcker sig hela vägen från dyrbara kemikalier och cellulosapartiklar för bland annat kosmetika, luftrening och 3D-förpackningar, till textilier, badrumsinredningar och koldioxidinfångning vid massaindustrier.

Flera av dessa produkter finns på marknaden i dag, som Woodios handfat och Adsorbis luftreningspartiklar. Flera andra är på väg in på marknaden.

− Men ingen av dem går med vinst ännu, konstaterar Niklas von Weymarn. Det visar hur tufft det är att etablera helt nya produkter på marknaden. Woodio, som gör badrumsinredningar, startades till exempel redan 2015, dess produkter introducerades på marknaden 2017 och har fått ett väldigt positivt mottagande. Men de behöver fortfarande stöd för att nå en stabil tillvaro.

Två av projekten i Metsä Springs portfölj har sin hemvist vid svenska universitet, KTH respektive Chalmers. Samarbete mellan Finland och Sverige kring utveckling av skogsbaserade produkter är något som Niklas von Weymarn tror starkt på.

− En väldigt fin sak var den gåva som Sverige gav till Finland när vi fyllde hundra år som självständig nation. Då grundades ett gemensamt forskningsprogram inom det skogliga området. Detta har permanentats och administreras i dag av Finlands Akademi och svenska Formas.

Niklas von Weymarn satt med i den så kallade Gåvokommitteen för doktorandutbytet, och han är numera även invald i svenska IVA. Ytterligare exempel på de goda relationerna mellan länderna vad gäller forskning och utveckling inom skogsindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079